Det kan koste blod (endda i urinrøret) sved og tårer, når flere tusinde danskere udfordrer sig selv og deres evner i marathon og ironman-konkurrencer. Et blogindlæg i Politiken i maj måned påpegede, at Danmark lå i toppen, når det gjaldt marathonløbere. En begivenhed, som gerne skal vare under tre timer, når det virkelig gælder, kan få os til afsætte flere timer om dagen og ændre kostvaner i flere måneder op til, for netop at klare vores personlige udfordring inden for en acceptabel tidsgrænse eller bare for at gennemføre.

Et marathonløb og et parforhold kan synes usammenlignelige og for nogle ligefrem provokerende, men jeg mener nu, at der kan drages en parallel eller to.

Selvfølgelig kan der ligge mange forskellige årsager og selvrealiseringer bag beslutningen om at gennemføre motionsløbene og mere ekstreme udfoldelser, men vi er villige til, at det skal gøre ondt, kræve vores tid og ændre vores livsstilsmønstre og vaner. Jeg synes, at det er spændende at iagttage, hvor dedikerede og vedholdende mennesker kan være, når man netop opstiller sådanne målsætninger i livet midt i al travlhed og virvar – og endnu mere væsentligt – får det GENNEMFØRT. Jeg mener at have læst en artikel i Kristelig Dagblad for år tilbage om, at motion er målbart og en kontrolleret oplevelse/tilfredsstillelse for et individ i en ellers ukontrolleret og uoverskuelig verden for mange mennesker. Spændende tese – men ikke den vi skal frem til her… Nej, jeg ønsker at drage fokus på ved- og udholdenheden. Når først målet er sat, viser mange almindelige danskere en stærk og stædig side af sig selv og løber derudaf – og de kan bare bliver ved og ved.

I ekstremsporten parforholdet skal vi dog ikke løbe – tværtimod – vi skal STÅ fast, arbejde og holde sammen. Men lad os lege med tanken om, at vi også fastsætter målsætningen at gennemføre parforholdet, og at dette også gerne må koste sved og tårer og kræve tid og ændringer i vores hverdag, for at det skal blive og VÆRE godt. Så tror jeg, at vi har at gøre med en sportsgren, som ikke kun har en målstreg i sidste ende, men langt flere undervejs. Parforholdet er ikke kun en lang sej kamp for at nå et endeligt mål – nej, der findes utallige målstreger på ruten som børn, ferier, en livsledsager, en bedste ven, en skulder at græde ved og mange andre oplevelser, som gør deltagelsen i dette (for)løb helt unik.

Optanknings- og energistationerne undervejs er også langt mere attraktive. Her er ikke kun vand, bananer og energibarer at hente, men tapas og god vin, gåture, biografture, sex og koncertoplevelser – kun fantasien sætter grænser (og nogle gange får selv fantasien frit løb,ü)

Og Hey, det er et parløb. – Så hvis man halter lidt undervejs, bliver skadet, er træt, har brug for et åndehul eller en pause, så har man en bodymakker, der kan føre an, komme én til undsætning, bære det tunge læs i en periode eller pace. For det er vigtigt, at begge parter gennemfører, så man har en at dele sejrene med og omfavne på målstregerne.

Der kan faktisk også drages en parallel til sexlivet, og her kan det også være godt at være ved- og udholdende -i dobbeltforstand,ü. Ester Perel, en yderst anerkendt amerikansk psykoterapeut med et særligt hjerte for erotikken og det seksuelle, siger således i en artikel i Kristelig Dagblad d. 17. Juni: ”Hvor mange løber i motionscenteret, fordi de ikke kan vente med at træne? De fleste går til træning i motionscenteret, fordi de ved, at de ikke fortryder det, når de er der, og har det godt bagefter. Det kan være det samme med intimt liv med sin partner. Man kan tage initiativ, fordi man ved, at det er godt og vil give noget godt.”

Lidenskaben, lyst til sex og intimt samvær dumper ikke nødvendigvis ned fra himlen efter 10 års ægteskab, 7,5 timers arbejde, løbeturen, madpakker og oprydning, men vi ved, at det er godt, mens det står på og bagefter.

Jeg dyrker ekstremsporten parforhold! Det er hårdt, krævende, drænende, fantastisk, meningsfyldt og livbekræftende, og det giver et kick, som jeg ikke har fundet i andre sportsgrene.

Hop på vognen og lad os gøre parforhold til det nye “sort” – blive mestre, sætte det på dagsordenen i hjemmet, dyrke det og fuldføre. Vi kan godt, for vi er stærke, stædige, udholdende og vedholdende.

Psst! Download eventuelt YouTwo, som en FREMREAGENDE ”energibar” til parforholdet.

Eller læs hele den spændende artikel med Ester Perel i Kristelig Dagblad her