Her et års tid efter at projekt YouTwo blev iværksat, er det måske sundt at gøre status. Har projektet egentlig gjort en forskel i mit parforhold, eller er det noget pjat at sende hjerter til hinanden?

Min kone og jeg har i over otte måneder sendt hjerter til hinanden af forskellig karakter. Nogle gange dagligt og andre gange er der gået over en uge uden aktivitet. Og eftersom projektet står et skæbnesvangert sted, hvor nogle væsentlige beslutninger skal træffes i de kommende måneder, er det måske meget sundt at kigge med kritiske øjne på projektet og nøje overveje fremtidsudsigterne. Er der et eksistensgrundlag for en app til parforholdet?

Mit hurtige svar vil være JA ud fra to faktorer:

Den ene faktor er en samfundstendens. Vi kæmper i Danmark stadig med en høj skilsmisserate. Altså er der noget i mange parforhold, som ikke helt fungerer eller giver det udbytte, som vi forventer eller ønsker. Parforholdet og kernefamilien er særligt truet af megen fokus på individet, selvudvikling, behovstilfredsstillelse og karrierer. Kernefamilien og parforholdet kan godt gå hånd i hånd med selvrealiserende tiltag i hverdagen, men bliver udgangspunktet: ”Hvad kan gøre mig lykkelig” fremfor ”Hvad kan gøre OS lykkelige?”, kan et parforhold og børn i værste fald blive en hæmsko i jagten på lykke.

Jeg tror, at vi er mange, der prøver at finde lykken på næste udviklingstrin, videreuddannelsen, ved at fuldføre en ekstremudfoldelse, når de næste fem kilo er smidt. Altså bliver lykken noget som vi stræber efter, jagter og først kan vinde, når vi har klaret den ”kamp” eller udfordring som ligger som hindring for lykken. Det der bare utroligt ofte sker, når vi indfrier et mål, er, at vi stiller et nyt mål. Har vi først smidt 5 kilo, så kan vi smide fem mere. Har vi først tjent en million, så vil vi tjene to. Og derved vil vi blive ved med at jage og stille nye kriterier for det, som vi tror er næste lykketrin.

Ergo: parforholdet er presset ud fra mange individuelle målsætninger. Og her tror jeg, at appen kan gøre en forskel. Appen hjælper mig med vi-tankerne. Min kone og jeg kan sammen opsætte mål for parforholdet. Også mål som måske ikke indebærer at skulle jagte noget, men tværtimod minder os om at være tilstede og nyde nu og her – nyde at børnene er små (og nyde at de bliver større), nyde at min partner går ved min side hver dag og udfører bittesmå og store kærlighedshandlinger – nyde de handlinger, vise at jeg sætter pris på dem og gengælde dem. Jeg oplever, at appen hjælper mig med Tosomheden frem for ’Ensomheden’. – og i tosomheden finder jeg altså en eller anden form for lykke…

Den anden faktor er personlige AHA-oplevelser. Når man har været i et parforhold i mange år, har vi en tendens til at tro, at nu kender vi den anden part og glemmer nogle gange, at vi udvikler os gennem tid. Jeg er ikke den samme, som min kone giftede sig med for 8 år siden og ligeså omvendt. Ergo så forbløffer det mig nogle gange, når Kristine sender hjerter for ting, som jeg ikke umiddelbart vidste havde stor betydning hos hende. For ikke at udlægge for meget fra vores private YouTwo-univers, så kan jeg blot fortælle, at jeg vasker vinduer og slår græs med større velbehag end før. Ikke nok med at min kone værdsætter, at jeg gør det, men hun har også påpeget, at hun nyder synet af mig inde fra køkkenet, når det finder sted. Så i sensommeren vandrede jeg rundt i gummistøvler og undertrøje og følte mig som en anden Don Juan bag ved græsslåmaskinen. Det er da vist kun i parforhold, at sådan et scenarie kan finde sted.

Så har YouTwo også et eksistensgrundlag i 2017? Ja, det har det i mit liv, for appen hjælper til hele tiden at have fokus det rette sted. Den minder mig på at værdsætte og påskønne min kone, den hjælper mig på bryllupsdagen (ja, den husker mig ligefrem på de mærkedage, som har betydning for min kone), og når jeg vil overraske min kone med gavekøb. Den giver os også nogle gange et bedre udgangspunkt, når vi kommer trætte hjem fra arbejde, fordi vi har ”små-flirtet” med hjerter og sms’er i løbet af dagen.

Kan man ikke gøre det med almindelige sms’er? Jo, men YouTwo fordrer handlingerne og minder mig på at værdsætte og anerkende, hvis jeg ikke har brugt appen i 7 dage. Det synes jeg er en god påmindelse. Og så synes jeg, at der er noget nobelt og unikt i, at her er der ikke adgang for FB-venner, Insta-følger og Linkdin-netværk. Det er bare os to.

Hmm… Det er bare en app, men hende jeg har den med er ikke bare – og det må hun heller ikke blive.

Lovecast har i øvrigt skrevet en rigtig fin anmeldelse af appen. Læs den her.

DOWNLOAD APPEN HER